Pyeongchang 2018: succesvolste Spelen ooit

Vandaag is het precies 1 jaar tot de twaalfde Paralympische Winterspelen. Tot nu toe won Nederland 3 gouden, 4 zilveren en 4 bronzen medailles tijdens de paralympische winteredities, met 1 goud en 3 zilver als succesvolste uitgave: Salt Lake City 2002. Daar komt volgend jaar verandering in. Het worden Nederlands succesvolste Winterspelen ooit.

Vijftien jaar geleden bezorgde Marjorie van de Bunt Nederland in haar eentje biatlongoud en drie keer langlaufzilver. Vier medailles tijdens de Paralympische Winterspelen voor Nederland. Acht jaar eerder deed ze dat ook. In Lillehammer (1994) won ze één goud en drie brons - en in Nagano (1998) een zilveren en bronzen medaille. Tot het snowboardgoud van Bibian Mentel in 2014 was zij de enige Nederlandse die ooit medailles won op de Winterspelen: twee keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

Volgend jaar gaat Salt Lake City 2002 de boeken uit als succesvolste Paralympische Winterspelen. De Nederlandse skiërs en snowboarders zijn nu in Pyeongchang om kennis te maken met de paralympische piste waar ze over een jaar strijden om de medailles. Op dit moment zijn daar de wereldbekerfinales; bovendien een mooie test voor de sporters.

Maar ... volgend jaar succesvoller dan ooit? Hoe dan?

Snowboarden
Met Bibian Mentel heeft Nederland opnieuw dé favoriete voor snowboardgoud bij de vrouwen. Met Lisa Bunschoten als belangrijke kandidate voor zilver. Bij de mannen heeft Chris Vos zich in de laatste vier jaar ontwikkeld tot dé te kloppen man. Saillant detail: bij de snowboarders staan er dit jaar twee medailleonderdelen op het programma: naast de snowboardcross ook de banked slalom.

Alpineskiën
Voor het eerst heeft Nederland ook bij het alpineskiën serieuze medaillekandidaten. Wie dan? Drievoudig wereldkampioen Jeroen Kampschreur, ook regelmatig goed voor winst in de World Cups, Jeffrey Stuut (2x WK-brons), Niels de Langen (WK-brons) en Anna Jochemsen (regelmatig op het podium bij World Cups).

En zowel bij de snowboarders als skiërs gelden alle andere Nederlandse deelnemers als 'outsider' voor eremetaal. Op een goede dag, als alles meezit. Voorzichtige voorspelling: 4 goud, 3 zilver en 3 brons. Ja, ik ben voorzichtig. Heel voorzichtig. Pyeongchang is nog ver (figuurlijk dan, want we zijn er nu ...).

Lees als eerste ons nieuws

Abonneer u op onze nieuwsbrief.