Artikel foto Artikel foto Artikel foto

PREVIEW: Sander Nijhuis zoekt met zwemploeg naar next step

Op de Paralympische Spelen wonnen de Nederlandse zwemmers 21 medailles. Na de succesvolle weken in Rio de Janeiro vertrok Mark Faber als bondscoach en volgde Sander Nijhuis, tot dan toe assistent-coach, hem op. "De kans kwam op precies het goede moment", zegt hij.

"Al voor de Spelen in Rio had ik besloten dat ik een vervolgstap wilde maken", vertelt Nijhuis in Lopend Vuur, de sportkrant van NOC*NSF. "Niet dat ik klaar was met de paralympische ploeg, helemaal niet, maar ik wilde wel meer verantwoordelijkheid. Toen Mark de switch maakte naar het Nationaal Trainingscentrum (NTC) in Amsterdam, kwam er een uitgelezen kans: door met deze groep én meer verantwoordelijkheid. In plaats van mijn mening geven aan de hoofdcoach, ben ik nu degene die het hele proces rond de NTC-ploeg aanstuurt: ik neem de beslissingen, en krijg dus ook te maken met langetermijnbeleid, de financiële verantwoording en het vaststellen van kwalificatielimieten."

Die limieten zijn een actueel onderwerp. Op 9 april is de kwalificatietermijn voor de wereldkampioenschappen – begin oktober in Mexico – verstreken. Tien zwemmers hebben voldaan aan de eisen. "De ploeg is kleiner dan in Rio, waar we met negentien zwemmers in actie kwamen", erkent Nijhuis. "We hebben de limieten voor de WK heel scherp gesteld. We willen groeien in kwaliteit. Als je dat wilt, moet je die kwaliteit tonen; dan moet je de hoge verwachtingen waarmaken."

Het complete interview met Sander - over Rio, zijn belangrijkste uitdagingen én de vervolgstappen die hij wil gaan zetten - verschijnt volgende week in Lopend Vuur, de sportkrant van NOC*NSF. Hou onze website, Facebook of Twitter in de gaten en je leest het verhaal als eerste.

Lees als eerste ons nieuws

Abonneer u op onze nieuwsbrief.