Falco Teitsma: “Niemand wint meer met seconden verschil”

Over ruim twaalf maanden, op 9 maart 2018, beginnen in Pyeongchang de twaalfde Paralympische Winterspelen. De kwalificatiecriteria zijn inmiddels bekend, de route richting de Spelen wordt volgens skibondscoach Falco Teitsma interessanter dan ooit: "De tijd dat er iemand met seconden verschil won, ligt ver achter ons."

Teitsma werd negen jaar geleden bondscoach van de Nederlandse para-alpineskiërs en maakte in 2010 zijn eerste Paralympische Spelen mee. Nederland werd toen in Vancouver vertegenwoordigd door één skiër: Kees-Jan van der Klooster. In Sochi (2014) bestond de ploeg al uit drie skiërs en vier snowboarders en de verwachting is dat die groei doorzet. "We hebben nu acht skiërs die een reële kans hebben zich te kwalificeren", legt Teitsma uit. "Het is veel professioneler dan toen ik begon. Organisatorisch is het lastiger om met acht skiërs te reizen dan met één. En bovendien: de sport vraagt ook steeds meer van de atleten. Je moet echt goed kunnen skiën om je te kwalificeren, anders heb je niks te zoeken in de top. Laat staan dat je mee kunt doen om de medailles."

Verder lezen
Het interview dat Robin met Teitsma had, verscheen begin februari in Lopend Vuur, de sportkrant van NOC*NSF. Lees hier verder.

Lees als eerste ons nieuws

Abonneer u op onze nieuwsbrief.