PANIEK

'Terwijl we samen op de huldiging staan te wachten, tikt Marc me aan. 'Gefeliciteerd Aniek, je bent vanaf maandag de nummer 1 van de wereld!'. Ik? Nummer 1? Ik zeg iets van 'oh, nou mooi'. Iedereen is blij. Die avond wil iedereen het feestje vieren. Maar het was toch gewoon heel slecht? Ik had toch veel makkelijker moeten winnen? Hoe kon ik nou zó nummer 1 van de wereld worden? Ik wil terug naar het hotel. Naar bed. Ik ben kapot.'

Op de Australian Open van 2013 wint rolstoeltennisster Aniek van Koot de titel en wordt ze de nieuwe nummer 1 van de wereld. Waar je verwacht dat ze dolblij is dat ze na jaren van trainen en keihard werken eindelijk die toppositie bereikt, is dat ver van de waarheid.

Ze ontwikkelt een mateloos gevoel van 'ik móet beter' - Aniek wil een supersportvrouw zijn als haar voorganger Esther Vergeer. Ze slaat zichzelf op de stomp van haar geamputeerde been na iedere foute bal en begint dwangmatig met afvallen met shakes, overgeven en laxeermiddelen. Aniek verliest zichzelf in haar drang naar perfectionisme.

PANIEK vertelt het verhaal van een meisje dat opgroeit met een handicap, door medische tegenslag haar been kwijtraakt en bij toeval rolstoeltennis ontdekt. Een meisje dat sneller volwassen wordt dan goed is, om moet gaan met de druk die ze vooral zichzelf oplegt en allerlei hindernissen omdat ze 'anders' is. Aniek voert die strijd en vindt daarin uiteindelijk haar eigen weg.

BESTEL HET BOEK HIER

Robin Wubben (1979) is één van de best ingevoerde paralympischesportjournalisten van Nederland. Hij doet verslag van de grootste internationale evenementen - EK's, WK's en Paralympische Spelen - in tekst en video. Hij debuteert met PANIEK als boekenschrijver.

Lees als eerste ons nieuws

Abonneer u op onze nieuwsbrief.